15 de novembre 2006

Resposta al Esteve (President d'ERC Castelldefels) sobre la bombolla inmobiliaria

Al blog d'en Esteve hi ha una entrada en la que es pretèn fer "explotar" la bombolla inmobiliaria, reprodueixo aqui la meva resposta que he postejat en el seu blog:

Dius: "Cal fer explotar la bombolla immobiliària amb totes les eines possibles i cada dia ser més els que sortim a reivindicar el dret a una vivenda digna i que ens deixin de robar". No hi puc estar mès en contra d'això. M'explico:
Actualment i donat que la SS probablement no donarà una pensio digne quan tinguem 65 anys les propietats pagades durant 30 o mès anys seràn aquesta jubilaciò digne. Fer explotar la bombolla nomès ens faria mès pobres a tots, sobretot als pobres i hipotecats.
Et dono unaltre sol·luciò: el lloguer. Hi han pissos per a tot-hom i a menys que volgueu ser propietaris per meys diners (especuladors, tambè?) el lloguer barat seria fàcil d'aconseguir. Per què els propietaris no lloguen els seus pissos? per por a impagats i per por a destrosses, sol·lucioneu això i gravem (IRPF) dels pissos sense cap destì i els lloguers seràn barats degut a la gran oferta. Tot el que sigui que els pissos baixin es dolent per a nosaltres mateixos, ja que els pissos d'aquì son en un % molt alt de catalans. Gracies a la construcciò esta pujant la ocupaciò i el IPC, i es perillos i dolent això, clar, però mès dolent es el de fer baixar el preu que podria produir una crisi no molt llunyana de la del 29 a EE.UU. i sempre afeta mès als mès pobres (les hipoteques al 110% no son de rics).

Salut Esteve

6 comentaris:

Pedro ha dit...

Bona la resposta, quanta raó.

Esteve ha dit...

Hola Jaume, gracies per la teves visites a la finestra.

Com ja et pots espera, no comparteixo la teva estratègia ni visió. Encara que si que et poc dir que jo estic molt a favor de afavorí el lloguer, (jo visc de lloguer).
Tot i el teu anàlisi, crec que cal fer esclatar la bombolla. Cal potenciar politiques intervencionistes des del poder públic per aturar l’actua’l situació d’endeutament familiar i l’incrementa de la pobresa que això comporta.
Per mi hi han dos mesures que poden fer esclatar la bombolla. Primera és legislar que un 80% o 75% dels pisos de construcció nova siguin de lloguer o de comprar a preus protegits i que la resta es posin a venda però amb un preu màxim legislat. I el segon castigar fiscalment els pisos buits i la multipropietat.

L’habitatge esta portant a un endeutament que porta a incrementar els índex de persones el llinda de la pobresa i per mi una societat igualitària no te futur si intentem ser tots rics a costa dels nostres veïns i veïnes.
També hem de reflexionar si aquest país ha de seguir besant el seu creixement en el sector de la construcció, tard o d’hora esclatarà i provocarà un retrocés econòmic. Cal una reconversió del motor econòmics per poder ser competitius en un futur. No crec que sigui bo per la salut del país basar el nostre creixement econòmic en el sector del totxo. El totxo també acaba destrossant i trinxant el país...

També cal recordar que el sistema capitalista ja li va molt be tenir a la majoria de gent encadenada a una hipoteca i amb problemes econòmics... es la seva gran arma per tenir una societat adormida. Ens estant fent entrar de ple en el seu joc capitalista i creant una societat cada vagada més egoistes.

Salut Jaume..

Jaume P ha dit...

Anem a pams Esteve:

Ser polític implica intentar ferho bè per la major part de la poblaciò no per una part. No et poses en el lloc del que te propietat, inclos si esta molt hipotecat, li subvencionaràs el que baixi el seu pis?
Dius "Encara que si que et poc dir que jo estic molt a favor de afavorí el lloguer, (jo visc de lloguer)" i posar de lloguer un 50% dels pissos desocupats no sol·lucionarie el problema? crec que si. Dius:
"Cal potenciar politiques intervencionistes des del poder públic" això mai sol·luciona res, dona prebendes. "aturar l’actua’l situació d’endeutament familiar i l’incrementa de la pobresa que això comporta" De moment el que fa al pujar el mercat inmobiliari es donar riquesa, et pots hipotecar mès i això ha animat el consum, fa menys pobres.
Anem a analitzar les teves sol·lucions proposades:
"Primera és legislar que un 80% o 75% dels pisos de construcció nova siguin de lloguer o de comprar a preus protegits i que la resta es posin a venda però amb un preu màxim legislat", i qui els dona i a qui? i no s'els vendran demà? La sol·luciò del lloguer pot ser part de la que jo proposaba, no?
"I el segon castigar fiscalment els pisos buits i la multipropietat"
La multipropietat? que vols el comunisme? amb castigar els pissos buits ja n'hi ha prou, la multipropietat es creixement económic, quants més multipropietaris a Catalunya mes rics serém.
"L’habitatge esta portant a un endeutament que porta a incrementar els índex de persones el llinda de la pobresa", tot el contrari Esteve, els que llinden la pobresa ho son per els seus sous no per els pissos. "I per mi una societat igualitària no te futur si intentem ser tots rics a costa dels nostres veïns i veïnes" bufa! com et perjudica a tu que estás de lloger que els pissos pujin? EL que et perjudica es que els LLOGUERS pujin, pues fem que no.
"També hem de reflexionar si aquest país ha de seguir besant el seu creixement en el sector de la construcció, tard o d’hora esclatarà i provocarà un retrocés econòmic. Cal una reconversió del motor econòmics per poder ser competitius en un futur. No crec que sigui bo per la salut del país basar el nostre creixement econòmic en el sector del totxo. El totxo també acaba destrossant i trinxant el país..." Totalment d'acord, el pitjor es haver de suportar un Estat que ens tracta com una colonia expol·liant-nos, amb calès podriem fomentar I+D i intentar tenir empressaris en lloc de funcionaris. Si el nivell de renda pujes i els sous fossin mès alts el jovent us podrieu comprar pissos per cars que fossin.
"També cal recordar que el sistema capitalista ja li va molt be tenir a la majoria de gent encadenada a una hipoteca i amb problemes econòmics... es la seva gran arma per tenir una societat adormida. Ens estant fent entrar de ple en el seu joc capitalista i creant una societat cada vagada més egoistes."
Molt panfletari aquest troç, aixó del comunisme va petar, nomès continua a Cuba, segur que ho vols? Carod va dir "quan menys Estat millor" i hi estic d'acord.

Esteve ha dit...

En un cul de sac,
Primer de tot, vull dir-te que ser polític no implica intentar fer-ho bé per la majoria, ser polític vol dir defensar el projecte polític que representes, el projecte ideològic en que creus. Amb el raonament que fas els independentistes no hauríem de tenir el nostre discurs ja que ara per ara no som majoria. Tampoc diem el que no dic, jo mai he parlat de comunisme tot i que en declaro totalment anticapitalista i soc de l'opinió que cal buscar una tercera via, un nou socialisme aprenen dels errors del passat i ser conscients de l'actual societat.
Del tema de les polítiques de habitatge, queda clar que defensem dos estratègies. Cap dels teus arguments no m'han convençut... no crec que un sistema que posar per sobre de tot els interessos econòmics i la propietat.
Per ultim referent això que escrivies el final del teu comentari:
Molt pamfletari aquest troç, aixó del comunisme va petar, només continua a Cuba, segur que ho vols? Carod va dir "quan menys Estat millor" i hi estic d'acord.
En recordar a les paraules del pp quan criticava el PSOE o IU de pancarteros, dir-te que de pamfletari res de res, que ho crec sincerament. I la frases del Carod no recordo el context que ho deia, però així com la transcrius i amb un petit retoc jo també estic molt descord: "quan menys estat espanyol i francès millor". si parles de afeblir l'estat a nivell econòmic, legislatiu, etc... no ho comparteixo gens.

salut company

Jaume P ha dit...

La frase va ser dita en la entrevista que Sala i Martin li va fer a Carod-Rovira, el tragment diu:
SM: Hablando de mercado, ya me ha dicho que usted no es marxista, pero ¿qué piensa del mercado?
CAROD –Defiendo la economía de mercado. El 14 de octubre publiqué un artículo en La Vanguardia titulado “Hacer las cosas fáciles”. Habrá gente de mi partido que no estará de acuerdo, pero yo pienso que Estado cuanto menos mejor..., aunque sea catalán

Esteve ha dit...

Ja ho diu ell, que pot haver gent el seu partit que no ho comparteix... Aqui te un.