27 de setembre 2006

Ara toca reclamar el sistema foral

A Espanya, tenim varis greuges comparatius, i coses extranyes.

En peatges, en la pràctica, només en tenim aquí a Catalunya.

En finançament, el sistema foral només el tenen al Pais Basc i Navarra.

Cap altre pais europeu te varis sistemes de finançament ni d'autopistes en el seu si.

Els va tant bé als bascs i navarressos que s'han posat liders d'Espanya. Ara si els catalans volem quelcom semblant a aquest sistema, aleshores, per els partits d'ambit estatal, Espanya es trenca.

El PP es liberal en quan parlem de persones. Quan parlem de territoris es mes socialista que els socialistes, i demana, per davant de tot, el manteniment d'una solidaritat poc transparent.

Qui es capaç de treures la careta i dir que el que els interessa es la compra de vots que es fa amb els calés de les "provincies" riques (exclosses Pais Basc i Navarra clar)? El PP mana a Navarra, perquè no la posa dema al sistema comú, sino?

Estic convençut que Espanya pot acceptar i acceptarà amb la excusa d'ETA una més gran autonomia, i potser el dret d'autodeterminació d'Euskadi. A Catalunya abans de donarnos el mateix hi hauria una guerra civil. Euskadi es el 5% del PIB espanyol, Catalunya el 20%.

Al final, com en tota guerra o conflicte, busquem un rerefons económic, i efectivament s'hi troba.

Per fer mofa i escarni del obtingut en inversions en infraestructuras (400M d'€ segons Solves) recordo la promesa d'en Mas de no cobrar més l'impost de sucessions i donacions gracies al gran Estatut (Impost s/ successions i donacions 504 mil·lions d¡€ l'any 2004 segons la generalitat)
El 2005 l'Estat Espanyol va tindre un superávit històric de casi 10.000 mil·lions d'€, que a falta de dades fiables podem comptar que es el dèficit fiscal de català (9-10%).

Si ni en aquestes epoques de bonança es nota cap progrès destacable inversor del Estat a Catalunya, fins quan estarem en aquest estat gassiu?

BALANZA FISCAL DE CATALUNYA CON LA
ADMINISTRACIÓN CENTRAL. AÑO 2001
FLUJO MONETARIO
millones €
Ingresos aportados 36.240
Gastos recibidos 24.932
Saldo -11.307
% s/PIB -9,2%

Font: Generalitat de Catalunya

1 comentari:

Anònim ha dit...

Completamente de acuerdo. El sistema fiscal vasconavarro es completamente insolidario. O follamos todos o la puta al río.