21 d’abril 2006

En la vessant Económica el nou Estatut es una millora?

Avui Xavier Bosch a RAC 1 ha entrevistat Josu Jon Imaz i m'ha agradat molt la entrevista.

Trobo que en un comentari, de l'entrevistador, sobre el nou Estatut, s'ha donat, com a molts altres llocs, que, en la vessant económica, aquest es millor que l'actualment vigent. Un comentari implicit que és diu com una veritat absoluta.

El sr. Ramon Tremosa diu en l'observatori del estatut:

"Un Estatut per anar passant, que ens consagri la LOFCA que tant hem criticat en els darrers anys, és un autogol que ens pot condemnar per molts anys o “per sempre”, segons l’amic ZP: en finançament crec que és pitjor que l’Estatut de Sau, que en ser un text genèric i inconcret donava més marge negociador. ZP tenia fins a vuit fórmules per definir Catalunya però en finançament tots i cadascun dels articles, punt per punt, blinden i tanquen molt bé el sistema de règim comú per a Catalunya. “Atado y bien atado”.

Així doncs, la pregunta clau per valorar la bondat del text final és si el nou Estatut blinda el finançament de la Generalitat d’una possible majoria absoluta a Madrid. Si “es glaça la Bàltica”, com deia el president Pujol, i amb el nou Estatut anem escanyats de diners, quin recurs tindrem? Quin és el pla B en aquest cas? "

Per tant, segons aquest economista, l'actual Estatut és millor que el que es proposa.

Inclos ERC diu que l'actual Estatut es pitjor económicament que el proposat. Aixó contrasta amb el que diu Ramon Tremosa. I jo crec mes a l'expert que als polítics.