23 de maig 2006

Àgora i els experts

Ahir vaig veure el programa "Ágora" a TV3, la meva. Hi havien 5 experts, economistes i experts en hisenda pública.

Despres de veure el programa arribo a varies conclusions.

1. Tots van reconeixer que l'Estat amaga dades i que aixó es "terrible".

2. Tots van reconeixer que amb l'actual finançament Catalunya ha estat molt i molt perjudicada.

3. Tots van reconeixer que l'Estat pot fer bo o dolent l'Estatut proposat i que seguim en mans del mateix que ha fet possible el punt 2.

En canvi una majoria (3 de 5 amb un "neutre" i Ramon Tremosa en contra) eren molt optimistes! reconeixien "grans" avenços. Et roben durant 25 anys firmes prorrogar el contracte i ets optimista perque hi posses no se que!. He arribat a la conclusió que a partir de que s'aprobes l'Estatut l'Estat canviaria el tracte amb Catalunya de motu propio. Que l'Estat no es "bó" i "millor" amb nosaltres perque l'Estatut de 1979 els hi prohibeix ser-ho ara.

Tinc que llegirme el capitol del Estatut actual que obliga al Estat a:

Ocultar les balances fiscals i les dades per fer-les.

Fer que Catalunya tingui un dèficit fiscal equivalent a una "colonia".

Invertir en infraestructures per sota de qualsevol criteri, ni de població, ni molt menys de PIB.

D'aquest debat extrec una dada que m'ha deixat molt impressionat: on es la nostra defensa irracional?

Quan a Espanya es fa un debat d'aquest estil sempre hi ha un "boig" que diu bejenades, com per exemple "Madrid es més solidaria que Catalunya" (Esperanza Aguirre dixit) i tenen la COPE i els seus "tertulians".

Aqui, un "catedràtic", parlant en Català, i ningú el va contradir, deia que el concert es insolidari.

Analitzem-ho, si el Pais Basc fos un Estat independent dedicaria, sent molt bó, el 0,7% a solidaritat, ara n'hi dedica tant poc com pot i negocia amb l'Estat, es criticable? es pot dir insolidari? I tant que no! a la normalitat li diu insolidaritat! Miri senyor si van 5 lladres a robar a casa seva i vostè i la seva dona votan si es un robatori o "solidaritat", com que han anat 5 lladres son 5 contra 2, ni que tingui 2 fills será robatori.

L'Estat té experts que els defensen, i visceralment, aquí a Catalunya els "catedratics" tots ells viuen massa bé i segurament no els hi fa molt de mal que s'enfonsi la industria, podrán fer tesis per explicar-ho.

La solidaritat, per ser tal, ha de ser voluntaria, facin una casella voluntaria al IRPF i qui la marqui que doni el 10% del sou a solidaritat interregional, i asseguris aquest expert que marca que ho dona, els que no ho marquem cobrarem el sou integre, a veure si Catalunya, fet així, es solidaria.

Per que sabem qui estava al programa:
Guillem López Casanovas, catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra i conseller del Banc d'Espanya. Va ser membre de la Comissió per l'estudi de la balança fiscal de l'Institut d'Estudis Fiscals de Madrid;
Josep Oliver Alonso, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona;
Alexandre Pedrós, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona i síndic de la Sindicatura de Comptes de Catalunya;
Joaquim Solé Vilanova, catedràtic d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona i expert en finançament autonòmic i municipal;
Ramon Tremosa, economista i professor de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Oiga D. Jimmy. Unas palabrillas, que lo leo de rebote. Y que se le olvida algo. No sabe el qué?. Le doy una pista. Mire Ud las samarretas de la selección nacional (española eh!). Que ahí, detrás del Ebro, hay 37 millones (y alguno más) que, además de tomar el sol y cantar, compran y compran y compran y compran...y no miran lo que compran, como otros. Téngalo en cuenta, hombre, que luego, los gabachos, que miran mucho lo que compran, sólo compran lo suyo. Y así les va. Y hay que vender a alguien. Bueno, adeu, que me voy a comprar al Caprabo, de mi barrio madrileño, of course.

Jaume P ha dit...

Tengo amigos en Madrid, no se preocupe. Yo compre una "samarreta" de la seleccion catalana en oferta y estaba fabricada en Elche.

Por cierto si algun dia usa la terminal T4 de barajas acuerdese de agradecerselo a un catalán, el sr. Mas. Esa obra debió empezar cuando este impecable negociador firmó el mejor acuerdo de financiacion autonomica del milenio (2002).
Creo que recientemente ha sido visto por esos lares no?

Los catalanes celebramos nuestra diada nacional (11/9) que fue cuando dejamos de ser Nación. No me negara que tenemos un punto de masoquismo.

Gracias por el comentario.